NS uitspraken
Inhoud | Uitspraken | Anekdotes | Verhalen | Moppen

Omroephumor in de trein

Volgende Station

Dit is een overzicht van daadwerkelijke uitspraken van conducteurs, machinisten en omroepers bij de NS. Ik heb de uitspraken gekregen van mensen die in de trein zaten, of degenen die ze zelf omgeroepen hebben. Nieuwe uitspraken zijn hartelijk welkom.

Er worden redelijk wat NS-termen gebruikt. Als je weet dat een HC een (hoofd)conducteur is en een meester of mcn een machinist kom je al ver. Voor de rest worden voor een aantal plaatsnamen de telegraafverkortingen gebruikt (b.v. Ut voor Utrecht Centraal en Amf voor Amersfoort).

Inhoud

De uitspraken zijn uitgesplitst in de volgende onderwerpen:

 1. Communicatie conducteur met meester
 2. Passagierende Machinisten
 3. Controle
 4. Vertraging
 5. Calamiteiten
 6. Rail Tender
 7. Vertrek
 8. Volgende station
 9. Plaatsen
 10. Overstappen
 11. Eindpunt
 12. Bagage
 13. Stationsomroep
 14. Diversen
 15. Rijmen
 16. Taalgrappen
 17. Buitenland

Daarnaast zijn er nog Anekdotes, Verhalen en Moppen te lezen.

Volgende station

"Een wit, een halfje bruin en één melk. ..." (stilte)
"... Sorry, verkeerde briefje."
"Wij naderen station Utrecht".

Tijdens een reis naar de HCC (Hobby Computer Club) -dagen in Utrecht: "Station Utrecht, passagiers met muisarmpjes kunnen hier uitstappen."

In de intercity tussen Amsterdam Lelylaan-Schiphol wordt station Schiphol vaak al omgeroepen voor het binnenrijden van de tunnel. Ook deze keer: "Dames en heren, aan uw rechter hand ziet u het Nissangebouw. Het Nissangebouw staat vooral bekend... oeps... verkeerde briefje. Dames en heren het volgende station is Schiphol."

"Geachte dames, heren en studenten, over enkele ogenblikken kunt u aan de horizon de skyline van Zwolle zien opdoemen..."

"Op mijn radar zie ik dat wij station Baarn naderen"

In de intercity: "Dames en heren, over enkele ogenblikken landen wij in Eindhoven"

"Over enkele minuten rijden wij station Ede-Wageningen binnen. Na een korte stop rijdt deze trein verder naar de Albert Heijn."

"Goedemiddag. Het vorige station was Hilversum Noord"

In de IC van Aml - Hgl:
"Dames en heren, over enkele ogenblikken station Borne ..."
"... Hier stoppen we lekker toch niet!!!"
(Waarschijnlijk een machinist die dacht dat we moesten stoppen en zich net op tijd realiseerde dat Borne geen IC station is).

In de trein van Rotterdam naar Delft:
"En als ik het rijtje goed uit m'n hoofd geleerd heb komen we nu bij station Delft Zuid..."
(Aangekomen in Delft Zuid)
"U heeft geluk... dit ís station Delft Zuid."

Amsterdam, in een bus: "De volgende halte is de Oostenburgergracht, onder sommigen ook wel benkend als Oostenburgerdinges".

"We naderen station Tilburg, of ... nee we zijn er al!"

Het eindpunt Dordrecht werd door de HC/Mcn gemeld toen we al stil stonden met een vrolijk: "Zo. We zijn d'r".

Bij het binnen rijden van Arnhem CS:
Mcn: "Dames en heren, we naderen station Arnhem. U wordt verzocht over of uit te stappen" ... (stilte) ... "We zijn er bijna, we zijn erg bijna, maar nog niet helemaal ..."

Eind 1996 in de intercity van Heerlen naar Den Haag: We kwamen aan bij station Breda. De conducteur roept om:
station Dordrecht... (stilte) ...station Breda-Prinsenbeek... (stilte) ...station... (stilte) ...verdorie waar zitten we eigenlijk?

Dames en heren, wij mogen station Amf nog niet in, ze willen ons niet hebben!

De trein van Alkmaar naar Amsterdam arriveert bijna bij station Sloterdijk. Tussen Castricum en Sloterdijk is iedereen zo vroeg op de morgen een beetje ingesuft. De conducteur: "Dames en heren, over enkele ogenblikken arriveren wij bij station Sloterdijk." even stilte En dan: "Dus wakker worden en aan het werk!"

Mededeling aan de reizigers woensdagmorgen: "Dames en heren, door een foutje mijnerzijds zijn we het station Laan van NOI voorbijgereden. Ik zal de trein terugzetten om de reigers gelegenheid te geven om uit te stappen. Met excuses voor het ongemak." (ik vond het overigens prettig dat hij er niet omheen draaide)

Intercity Rotterdam-Amersfoort e.v.: de trein vertrok op tijd, maar flitste zomaar Rotterdam Alexander voorbij; gelukkig besefte de machinist dat, dus hij maakt een noodstop en rijdt langzaam achteruit tot het station; vervolgens roept hij om: "Dames en heren, met een kleine omweg: Rotterdam Alexander!"

Donderdag 6 mei 1999: stopte de stoptrein van 17:15 vanuit Delft naar Roosendaal niet in Schiedam. Ter hoogte van de wasstraat op Rtd (de perrons waren al in zicht) riep de conducteur het volgende om: "Sorry, maar we hebben station Schiedam gemist. Uw aansluiting vertrekt om ...".
Duurde wel lang voordat hij erachter was dat er niet gestopt was.

Een paar jaar geleden reed de intercity vanuit Utrecht naar Den Bosch, maar stopte niet op dat station. Toen werd er omgeroepen, "Dames en heren wij passeerden zojuist Station 's Hertogenbosch. Reizigers voor de richting Oss / Nijmegen werden verzocht daar over te stappen."

In de sneltrein richting Breda vertelde de conducteur eens "over enkele minuten zullen we Leiden binnenglijden".

Ergens in 1994, stoptrein Nijmegen-Den Bosch:
"Ravenstein, stationnetje Ravenstein."
Even later: "Oss-west, thuis best."
Bij aankomst in Den Bosch verteld de conducteur met een zeer langdradig verhaal dat het eindpunt in zicht is en dat iedereen vriendelijk wordt verzocht over- dan wel uit te stappen en zijn spullen mee te nemen. Hierop antwoordt de machinist: "Winnen ze ook een keer met voetballen, is hij meteen vrolijk."
Komt de conducteur weer: "Ja, maar het was wel een verdiende overwinning."

Vlak voor de carnavalsperiode: "Dames en heren, het volgende station is station Oeteldonk. Deze trein zal nog stoppen te Lampegat, ..."

"Dames en heren, wij naderen nu station Barendrecht. (korte stilte) Nou ja, station......."

Op het bustraject van lijn 126 kondigt de buschauffeur aan, voordat er wordt gestopt bij station Holendrecht: "Dames en Heren, bij station Holendrecht krijgt u een nieuwe chauffeur. Zo nieuw, hij glimt nog."

Stoptrein van Ehv naar Ht, op dag dat de proloog van Tour de France werd verreden in 's-Hertogenbosch: "Dames en heren, wegens overvolle perrons te 's-Hertogenbosch kunnen wij hier helaas niet stoppen. Vanaf station Zaltbommel zult u per bus terug vervoerd worden. Onze excuses voor het ongemak." (paniek)

Op de lijn Den Haag CS - Rotterdam Hofplein. HC: "Dames en Heren, over enkele ogenblikken naderen wij Den Haag, Laan van NOI (Nieuw Oost Indië)."
Even stilte: "Ehhh, hoop ik." (Dit was een noodconducteur, omdat de originele niet op was komen dagen bij de trein.)

Anderhalf jaar geleden omgeroepen in de sneltrein van Zwolle naar Roosendaal bij het naderen van 's-Hertogenbosch: "Dames en heren, nu eerst station 's-Hertogenbosch. Na korte stop zal dit wonder op wielen verder gaan als stoptrein naar ..."

Gehoord in de intercity Maastricht-Eindhoven. Een conducteur die een beetje populair wilde doen:
"Dames en heren, jongens en meisjes, deze plek heet station Weert."
Na even denken: "Herstel... Roermond."

In de trein van Leiden naar Den Haag CS, bij Laan van NOI, waar hij niet zou stoppen, maar toch per ongeluk stopte: "Dames en heren, dit is station Den Haag CS..." (stilte) "... Dames en heren, dit is niet station Den Haag CS, u kunt hier niet uitstappen." Trein rijdt weer verder, nu echt naar Den Haag CS: "Dames en heren, dit is wel Den Haag CS, u kunt hier wel uitstappen."

Tussen Boxtel en Best ligt een dorp dat Liempde heet en waar geen station is (alleen een paar losse planken midden in het veld, een zogenaamd 'facultatief station'), behalve wanneer daar eens per jaar de landbouwdagen zijn. Dan hangt de NS er borden "Liempde" op en stoppen alle treinen er: "Dames en heren, wij naderen station Liempde CS, deze trein rijdt verder als Intercity en zal nog stoppen op de volgende stations: <lijst met stations>. Passagiers voor de richting..." (enz) "...dienen hier over te stappen."

In de intercity Vlissingen-Amsterdam, vlak voor het binnenlopen van Bergen op Zoom: "Dames en heren, het volgende station: Middelburg" (Een omroeper met een vertraging van 3 kwartier...) Gelukkig werd na ongeveer een minuut de fout hersteld: "Over enkele ogenblikken: Bergen op Zoom"

In Hoorn brandde in het voorste treinstel geen licht, maar ondanks dat het daar donker was (half acht 's ochtends in januari) ging er toch een grote hoeveelheid mensen zitten. In Obdam aangekomen zegt de HC heel zachtjes: "Goedemorgen we zijn nu in Obdam en voor de mensen in het voorste treinstel ik doe nu de lichtjes aan", en vervolgens keihard: "Wake up the sun is shining!!!"

In de trein bij Heerhugowaard: "Dit is station Groningen," Verbaasd kijken mensen om zich heen. "O nee, weer het verkeerde bandje."

Rond Kerst 1998 naderde de stoptrein uit Enschede naar Deventer station Hengelo. Het volgende werd door de conducteur omgeroepen: "Dames en Heren, voor u station Hengelo."
"Als u achterwaarts reist heeft u achter u station Hengelo."
Voor het wegrijden uit Hengelo werden op het fluitje enige stukjes uit kerstliedjes ten gehore gebracht door de conducteur.

"Dames en heren, binnen enkele ogenblikken rijden wij station Utrecht binnen. Schrik niet, dit is normaal. Na Utrecht rijdt deze trein verder ..."

In stadsbus 9 in Utrecht richting Overvecht zitten tijdens een tentamenweek heel veel studenten die hun tentamens hebben op de Vechtse Banen. Vlak voor deze bushalte werd dan ook even omgeroepen: "En nu, voor de knikkende knietjes en de klamme handjes, voor al uw examens: studenten hier zijn de Vechtse Banen!" Met als reactie wat lachende studenten, waarvan veel lachten als een boer met kiespijn.

Gehoord in de sneltrein Hoorn Kersenboogerd - Amsterdam: "Dames en heren, over enkele ogenblikken station Sloterdijk, onze excuses voor de te vroege aankomst." (3 min).

"Dames en heren, u ziet 't: we staan hier op station Gouda. We zijn erin geslaagd om hier binnen te rijden op zo'n beetje het enige spoor zonder een perron. Zo meteen rijden we een stukje terug en gaan we het opnieuw proberen. Hopelijk lukt het dan beter."

Bij Den Bosch werd er door de conducteur omgeroepen: "Beste jongens en meisjes. In enige ogenblikken stopt deze trein te Den Bosch. Dat geeft niet: Dat hoort zo! Maar gelukkig, na deze korte stop zal de trein verder rijden in de richting Arnhem en Zwolle."

De stoptrein vanaf Den Bosch naar Nijmegen stopt dan weer wel, dan weer niet in Ravenstein. De trein waar ik in zit, moet er wel stoppen. 's Avonds laat, het is echt donker, we staan stil tussen de weilanden, er is geen mens die in- of uitstapt. De HC houdt de moed erin en roept om: "Laat thuis, station Laat Thuis".

"Het volgende station is station Eindhoven. Na een korte, doch welverdiende, pauze zal deze trein verder rijden naar ..."

's Ochtends vroeg in de trein vanaf Utrecht, alle passagiers liggen wat weg te dommelen.
Conductrice: "En dan nu station Groningen!"
Alle passagiers schrikken spontaan wakker ... conductrice "O nee, ik slaap nog, ik bedoel Amersfoort."

In de intercity van Leeuwarden naar Zwolle. Het was al vrij laat: "Beste mensen, ook de mensen die slapen, wij naderen over enkele minuten station Zwolle. Willen jullie a.u.b. allemaal uitstappen, zodat ook wij kunnen gaan slapen en niet verder hoeven te rijden naar Amersfoort?"

De stoptrein Winterswijk - Zutphen. We naderen het eindstation Zutphen. De HC: "Dames en heren, hier volgt een mededeling voor de reizigers die normaliter niet met deze trein reizen: Over enkele ogenblikken station Zutphen. Dit is tevens het eindpunt van deze trein. En voor de mensen die normaal wel met deze trein reizen: Jullie wisten dit lekker al!"

"Goedemiddag dames en heren, jongens en meisjes. Over enkele ogenblikken station Dordrecht. Dit is het eindpunt van deze trein, u wordt vriendelijk verzocht deze trein te verlaten via de deuren."

Traject Den Bosch-Eindhoven op een zondag avond: "Station Boxtel... Mag dat?"

Sneltrein Roosendaal-Zwolle ter hoogte van Elst: "We naderen nu statio... (het blijft even stil) ... netje Elst."

Over enkele ogenblikken komen wij aan op station Boxmeer. Dat is ook helemaal niet erg, want dat is ook de bedoeling. Dus we zijn nu in Boxmeer.

"Dames en heren, bijna half acht, tijd voor stationnetje Haarlem."

Tussen Deventer - Arnhem stopt de IC alleen in Zutphen, Dieren en Arnhem. Tussen Zutphen en Dieren ligt een kleine halte: Brummen.
Wordt er omgeroepen: "Dames en heren, het volgende station is station Brummen."
Passagiers verbaasd, ze zaten immers in de IC. We passeren Brummen, zonder af te remmen. De conducteur roept om: "Dames en heren: Dit was station Brummen!"

"Dames en heren en teringtubbies, we naderen station Deventer."

In de boemel van Tiel naar Arnhem: "Het volgende station is station Arnheeeeeem (met een stem als van een visboer op de markt), dit is de prachtige hoofdstad van de provincie Gelderland. Station Arnheeeeeem!"

In de intercity Utrecht CS - Rotterdam CS, nadat de trein Rotterdam Alexander (een intercity-station) met grote vaart voorbij had gereden. HC over intercom: "Dames en heren, omdat er iets fout is gegaan zullen wij vandaag niet stoppen te Rotterdam Alexander, wij zullen extra stoppen te Rotterdam Noord (geen intercitystation). Daar kunt u overstappen op de stoptrein naar Rotterdam Alexander. Onze excuses voor het ongemak.
Even later, machinist over de intercom: "Rotterdam Noord, sorry, Rotterdam Noord".

Trein komt aan op Amsterdam Centraal. Conducteur roept over de intercom met heel droge stem om: "Dames en Heren, tot mijn uitzinnige vreugde komen wij nu aan op Amsterdam Centraal Station"

Gehoord op carnavalsmaandag op Station Eindhoven, stoptrein naar Helmond. Uitspraak machinist: "Waarachtig, ik heb koninklijk bezoek in mijn bestuurderscabine. De veren van hoogheidssteek beletten mij het zicht op de bielzen. Zal ik de trein hier stopzetten zodat we er samen een feestje van maken of mag ik met een van mijn passagiers mee naar de plaatselijke polonaise?"

In GVB tramlijn 14 van het Flevopark richting Slotermeer, ter hoogte van de halte Dam: "De volgende halte is de Dam, mocht u vanmiddag nog terug willen naar het Flevopark, moet u even opstappen bij de Bijenkorf, want in verband met de nieuwjaarsreceptie van de majesteit kunnen we niet op onze eigen halte. De bestuurder is helaas niet uitgenodigd, want die moet gewoon werken!"

Intercity naar Den Haag CS: "Dames en Heren. We naderen nu Den Haag Holland Spoor. Hierna stoppen we alleen nog op Den Haag Centraal."
Prompt stoppen we midden tussen Holland Spoor en Centraal. Er volgde geen verdere reactie.

Na eerst 10 minuten zonder opgaaf van reden stil gestaan te hebben op station Eindhoven vertrekt de trein dan toch nog richting Weert. Honderd meter verderop, op het rangeerterrein stopt hij echter weer. Roept een reiziger: "Weert, station Weert"

Twee mensen in een coupé zaten te discuseren over de grootte van de statins Waddinxveen, Waddinxveen Noord en Boskoop (in feite zijn ze ongeveer even groot). De ene man zei dat Boskoop veel groter was en Waddinxveen maar een klein pruts-stationnetje. Op dat moment kwam de conducteur langs en hij liep snel door naar voren. Toen Wadddinxveen genaderd werd riep de conducteur om: "Damens en heren, we naderen station Waddinxveen CS" en even later: "Dames en heren, we naderen station Waddinxveen Noord" en toen bij Boskoop: "Dames en heren we naderen stationnetje Boskoop!", waarop de Boskoopse man woedend de trein uitliep.

In de IC van Den Helder naar Nijmegen werd bij Den Helder Zuid al omgeroepen: "Dames en heren, station Alkmaar Noord". (stilte) "Pardon Den Helder Zuid" en toen we eindelijk bij Alkmaar Noord waren riep de conducteur: "Dames en heren, Station Alkmaar Noord, en nou is het echt!"

Passagier in een oude, rode, duidelijk niet-NS dieseltrein: "Is dit niet de trein naar Heerlen?"
Conducteur in een 50-jaar oud kostuum: "Nee meneer, dit is een toeristentrein."
Passagier: "Dan moet ik er uit!"
******* Skkkrriieeeeeeeek *******
Conducteur: "Station Vrouwenheide."

De conducteur is in een leuke bui en roept over de intercom: "Alaaf, alaaf alaaf!" Op het moment dat de trein weg moet, beginnen de twee conducteurs een fluitconcert.
En voor Lelystad kondigt de conducteur aan: "Dames en heren wij zijn aangekomen bij de laatste halte van deze trein ... "
Applaus op de achtergrond, en een andere conducteur en dwars doorheen, ook over de intercom: "Hé joh, doe 's normaal." Giechel...

"Dames en heren, jongens en meisjes, wij hebben de remming ingezet voor een korte stop langs de perrons van het station te Assen."

Aankondiging bij binnenrijden Den Haag HS van de stoptrein R'dam-Leiden: "Over enkele minuten station Den Haag HS. Daarna zal deze trein verder rijden als stoptrein, dat wil zeggen dat we met een snelheid van een opgevoerde slak verdergaan en overal stoppen waar twee of meer tegels langs de rails liggen."

Andere pagina's

Zie ook de andere pagina's voor meer uitspraken, verhalen en moppen.

<- Uitspraken: Vertrek | Uitspraken: Plaatsen ->


Nieuwe uitspraken zijn welkom | door Freek Dijkstra.